100 vjetori i pavarësisë

Alpinistet Shqiptarë: Drejt majës së Everestit

Nga Genci Pishtari Disa ditë nga nisja e marshimit drejt majës së Everestit për të vendosur flamurin kuq e zi, alpinistët shqiptarë ndodhen në Kampin Bazë (5000 m). Qëndrimi në ketë kamp është në funksion të aklimatizimit për ngjitjen e mëtejshme të malit. Grupi i alpinistëve Dajti AlpinoTuristik i përbëre nga gjashtë pjesëtarë, kreu disa […]

Gjergj Kastrioti Skënderbeu, i takon vetëm Shqipërisë

Nga Erblin Vukaj Këtë vit, vendi ynë bën plot njëqind vjet pavarësi. Pavarësi për të cilën luftuan dhe sakrifikuan, ku më pak e ku më shumë, të gjithë paraardhësit tanë. Figurat më të njohura historike të vendit tonë i dhanë rilindjen kombëtare, e me të më 28 Nëntor 1912-të, Pavarësinë.  Kjo pavarësi s’kishte si të […]

1 maji dhe shqiptarёt

Nga Edlira Kalaja Ndër ato pak sindikata të punëtorëve që ekzistojnë në Shqipëri, duket se vetëm njëra kishte dalë në mënyrë simbolike për të protestuar në ditën ndërkombëtare të punëtorëve, ndërsa pjesa tjetër fjeti gjumë. Shumë njerëz janë të papunë, e shumë të tjerë punojnë në kushte të këqija por askush nuk flet, përveçse në […]

Shqipëria dhe osmanët

Shqipëria në shekuj Lexo numrin e parë të rubrikës Rubrikë nga Kelvin Nikolli Kur përmendet Perandoria Osmane, ballkanasve u shkon nëpërmend një pushtues që erdhi nga Azia dhe për gati një gjysëm mijëvjeçari i mbajti të nënshtruar nën “thembrën” e tij. Kjo vlen edhe për shqiptarët. Shqiptarët, sikur fqinjët e tyre, nuk duan ta kujtojnë […]

Urban Jungle

Rubrikё nga Edlira Kalaja                                                                                                                        Episode 2 Mund të themi që ne tiransit kemi një transport urban për të qenë. Më […]

Lihet nё harresё ndёrtesa e Kongresit tё Pёrmetit

  Nga Katerina Tanellari Ndёrtesa  nё tё cilёn ёshtё zhvilluar  kongresi  historik i Pёrmetit  i quajtur  ndryshe edhe si “Kuvendi i turpit” pёr shkak tё vendimeve tё marra nё tё, ёshtё  lёnё nё harresё  e nё mёshirё tё fatit nga organet qeverisёse vendore dhe nga  Ministria e Kulturёs.  Nё kuadrin e 100 vjetorit tё shtetit […]

Shkova, Pashë, Qëndrova

Profil Nga Kelvin Nikolli “Isha gjashtëmbëdhjetë vjeç kur ika nga shtëpia drejt Greqisë.” Me këto fjalë fillon historinë e tij Kastriot Nikolli, emigrant prej njëzet vitesh në Greqi. Kastrioti u lind në fshatin Orosh të Mirditës në vitin 1975. “Jeta në Mirditë ishte shumë e vështirë, sidomos kur ra diktatura komuniste. Vitet nëntëdhjetë ishin një […]